Ικανοποιημένες οι ΗΠΑ για την ελληνική συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με τις αμερικανικές αρχές για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα, κάνει αναφορά στον «Επαναστατικό Αγώνα», καθώς και στους νυχτερινούς εμπρησμούς από ομάδες νεαρών.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία που καλύπτει τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο για το έτος 2007 και δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι οι βελτιωμένες υποδομές στον χώρο της αντιτρομοκρατίας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων επιτρέπουν στην Ελλάδα να μάχεται τη διεθνή και εσωτερική τρομοκρατία.

Προσθέτει ότι μολονότι υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και ΗΠΑ (λόγω της μακράς ακτογραμμής και της εγγύτητας στην Μέση Ανατολή) οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν με αμερικανούς αξιωματούχους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η συνεργασία αυτή περιελάμβανε ανταλλαγή πληροφοριών, εκπαίδευση προσωπικού ασφαλείας και τελωνείων, δικαστικού προσωπικού και βελτίωση ασφαλείας μεταφορών και ελέγχου κοντέηνερς μέσω προγραμμάτων όπως το CSI (Container Security Initiative).

Η έκθεση υπογραμμίζει τη στενή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών αρχών και επισημαίνει τη σύλληψη και καταδίκη πριν πέντε χρόνια πολλών μελών της 17Ν για την οποία σημειώνει ότι δρούσε από τη δεκαετία του ’70 και είχε χτυπήσει Έλληνες και ξένους αξιωματούχους.

Αναφέρεται στα 23 θύματά της, πέντε εκ των οποίων ήταν υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας, στη σύλληψή πολλών μελών της το 2002, στις δίκες και καταδίκες τους, καθώς και στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, εξέλιξη που «ουσιαστικά αποτελεί νέα δίκη», δεδομένου ότι η ελληνική δικονομία επιτρέπει την κατάθεση νέων αποδεικτικών στοιχείων στη διαδικασία των εφέσεων. Ακολούθως σημειώνεται η μεγάλη διάρκεια της εκδίκασης της έφεσης και η ολοκλήρωσή της στις 14 Μαΐου, ενώ μνημονεύονται οι ποινές που επεβλήθησαν, καθώς και οι απαλλαγές έξι κατηγορουμένων.

Επισημαίνει την εμφάνιση του Επαναστατικού Αγώνα, τονίζοντας ότι ίσως έχει ενσωματώσει κάποια παλαιά μέλη της 17Ν. Αναφέρει ότι η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά και σε όχημα που βρισκόταν κοντά στην κατοικία του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη.

Σημειώνει επίσης ότι η ελληνική αστυνομία συνεργάζεται με την αμερικανική πρεσβεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Ο «Επαναστατικός Αγώνας» ορίζεται ως «ακροαριστερή ομάδα, ευθυγραμμισμένη με την ιδεολογία της 17Ν», που θεωρείται υπεύθυνη για εννέα βίαιες επιθέσεις από το 2003, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας Έλληνα φρουρού έξω από την οικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου.

Στην αναφορά στην περυσινή επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στις 12 Ιανουαρίου 2007, τονίζεται ότι εκδηλώθηκε εκτός ωρών εργασίας του προσωπικού, ότι δεν υπήρξαν θύματα και ότι η ΕΛΑΣ και η αμερικανική πρεσβεία συνεργάζονται στην έρευνα της υπόθεσης, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Γίνεται επίσης αναφορά σε νυχτερινές επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς, χωρίς νεκρούς, αυτο-χαρακτηριζομένων αναρχικών εναντίον «ιμπεριαλιστικών-καπιταλιστικών στόχων», που περιλαμβάνουν και αμερικανικές εταιρείες. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η ελληνική αστυνομία κινείται πιο ενεργά για την πρόληψη τέτοιων επιθέσεων και προχωρά σε συλλήψεις.

 

 

Source:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements
Explore posts in the same categories: Greece

%d bloggers like this: