Έλληνες αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ευρήματα ελληνικού πολιτισμού στη νήσο Φαϊκάνα του Κουβέιτ

Λαμπρά στοιχεία ελληνικού πολιτισμού δύο και πλέον αιώνων, διαδεδομένα από το Μέγα Αλέξανδρο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νήσο Φαϊλάκα του Κουβέιτ. Το οχυρό, ο ναός, ο βωμός και οι αρχαιοελληνικές επιγραφές, που αποκαλύφθηκαν στις εσχατιές του ελληνιστικού κόσμου, στη νησίδα στο μυχό του Περσικού Κόλπου, αποτελούν, για τους αρχαιολόγους, ελληνιστικό σύνολο μοναδικό στο είδος του.

Τα ευρήματα στη Φαϊλάκα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, τα μέλη επιστημονικής αποστολής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παρέμειναν στην περιοχή για έξι εβδομάδες και επέστρεψαν πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε η αρχαιολόγος, επικεφαλής της αποστολής, δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, “η νησίδα αποτελεί ένα αληθινό αρχαιολογικό πάρκο, όπου μπορεί κανείς σε μικρογραφία να παρακολουθήσει την ιστορική εξέλιξη αυτής της πολυτάραχης περιοχής. Η παρουσία των Ελλήνων, που έφτασαν εδώ με τον Μεγαλέξανδρο, είναι εμφανής για δύο τουλάχιστον αιώνες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αρχαίες πηγές, ο ίδιος ο Αλέξανδρος έδωσε στο νησί το όνομα Ίκαρος, ενώ οι διάδοχοί του στο αχανές βασίλειο των Σελευκιδών εξακολούθησαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποικία στο νησί, με τη μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς έλεγχε τη θαλάσσια είσοδο της Μεσοποταμίας”.

“Το ελληνιστικό οχυρό ήταν μια βάση ελέγχου του θαλάσσιου δρόμου, ένα ‘φυλακείο’ και είναι προφανές ότι στο σημερινό όνομά του, που δεν σημαίνει τίποτε σε καμιά από τις γλώσσες και διαλέκτους της περιοχής, διατηρείται η ελληνική λέξη, που όριζε το χαρακτήρα της αρχαίας αποικίας και διασώθηκε μέσα από τους αιώνες”, επισήμανε η κ. Κοτταρίδη.

Όπως ανακοινώθηκε, με τις παλιότερες ανασκαφές από Δανούς, Αμερικανούς και Γάλλους είχε αποκαλυφθεί ο ναός και ολόκληρο το ανατολικό τμήμα του ελληνιστικού οχυρού.

Η ελληνική αποστολή προχώρησε στη συστηματική ανασκαφή στο δυτικό τμήμα του χώρου, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη του δυτικού σκέλους του τείχους, την ανεύρεση τμήματος εργαστηρίου, στο οποίο, γινόταν, προφανώς, επεξεργασία λίθινων μελών και αναθημάτων, και τέλος, την ανακάλυψη δωματίου ενός ελληνιστικού οικήματος.

Παράλληλα με τις εργασίες στο νησί, η ελληνική αποστολή φρόντισε για τη συντήρηση της περίφημης στήλης της Ικάρου, που φέρει μεγάλη ελληνική επιγραφή, η οποία ήταν εκτεθειμένη στο μουσείο του Κουβέιτ και υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την εισβολή των Ιρακινών, που κατέστρεψαν το μουσείο και λεηλάτησαν τα εκθέματα.

Η αποστολή έγινε σε συνέχεια συμφωνίας, που είχε υπογραφεί το περασμένο καλοκαίρι ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια υπηρεσία του Κουβέιτ. Ήταν η πρώτη επίσημη αποστολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο εξωτερικό και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Εκ μέρους των υπηρεσιών του Κουβέιτ μάλιστα, διατυπώθηκε η επιθυμία να ανανεωθεί η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αναδειχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα ελληνιστικά λείψανα.

Η πρόταση έτυχε θερμής υποδοχής από τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος έδωσε εντολή να κινηθεί άμεσα η σχετική διαδικασία. 
 
Πηγή ΑΠΕ

Explore posts in the same categories: Greece, World

%d bloggers like this: