Προοδευτικοί» οι δουλέμποροι;

Του Χρύσανθου Λαζαρίδη
Την περασμένη εβδομάδα δύο κεντροαριστεροί Ευρωπαίοι ηγέτες, οι Πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ισπανίας, αντιστοίχως, Πρόντι και ο Θαπατέρο συναντήθηκαν με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Αντίστοιχες ανησυχίες έχουν εκφράσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρκοζύ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπράουν, και πολλοί άλλοι…
Τι το περίεργο θα αναρωτηθεί κανείς; Απολύτως τίποτε. Ήδη από το 2002, άλλωστε, η λαθρομετανάστευση θεωρείται στην Ευρώπη ως «ασύμμετρη απειλή».
Όμως, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν θεωρούμε την λαθρομετανάστευση απειλή. Τη θεωρούμε περίπου… «ευλογία θεού»!
Όποιος μιλήσει για λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα, θεωρείται αυτόματα… «ακροδεξιός». Κι έτσι κινδυνεύουμε να θεωρήσουμε «ακροδεξιούς» τον Γκόρντον Μπράουν, τον Πρόντι και τον Θαπατέρο…
Αυτό αρχίζει να θυμίζει έντονα της δεκαετία του Ά50. Και τότε όποιος μιλούσε στην Ελλάδα για «κοινωνική δικαιοσύνη» θεωρείτο «κομμουνιστής».
Και τότε και σήμερα, ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα είχε ταυτιστεί με τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Τότε ήταν το αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, που είχε ταυτιστεί με την άκρα αριστερά. Σήμερα είναι το αίτημα ελέγχου της λαθρομετανάστευσης που έχει ταυτιστεί με την άκρα δεξιά.
Κι είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι κομμουνιστές ανέκαθεν μίλαγαν για κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά όσοι μίλαγαν τότε για κοινωνική δικαιοσύνη δεν ήταν ασφαλώς κομμουνιστές. Το ίδιο και σήμερα: ασφαλώς πολλοί ακροδεξιού αναδεικνύουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Αλλά όσοι μιλούν για τη λαθρομετανάστευση δεν είναι απαραίτητα ακροδεξιοί.
Αυτό το έχει καταλάβει προ πολλού η (υπόλοιπη) Ευρώπη. Η οποία προσπαθεί να επιβάλει πολιτική προστασίας των συνόρων και υποχρέωση των κρατών-μελών να προσέχουν ποιοι περνούν τα σύνορά τους και ποιοι νομιμοποιούνται στη συνέχεια. Γιατί η Ευρώπη είναι «ενιαίος χώρος» κι όποιος μπαίνει ανεξέλεγκτα σε μια χώρα-μέλος και νομιμοποιείται εύκολα εκεί, μπορεί στη συνέχεια να κυκλοφορεί σε όλες τις υπόλοιπες.
Στην Ελλάδα έχει κινηθεί το πολιτικό σκηνικό τόσο πολύ προς την άκρα αριστερά (που είναι «άκρα», αλλά δεν είναι πια Αριστερά), ώστε οι κεντρώοι και οι κεντροαριστεροί των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών να φαντάζουν εδώ σαν… «ακροδεξιοί».
Τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, τον επιθυμούν διακαώς πρώτοι οι ίδιοι οι νόμιμοι μετανάστες. Τον απαιτεί και η Ευρώπη. Οι μόνοι που αντιστέκονται, είναι όσο κερδοσκοπούν αγρίως από τη μαύρη εργασία κι από την σωματεμπορία. Αυτοί κατηγορούν όλους τους άλλους σαν «ακροδεξιούς» και «ρατσιστές»!
Εκεί καταντήσαμε:
Να εμφανίζονται ως «σούπερ προοδευτικοί» οι… δουλέμποροι.
Κι εμείς να τους απολογούμαστε…

Advertisements
Explore posts in the same categories: Greece

%d bloggers like this: