Αλβανικός Πυρετός υπερθερμαίνει τα Σκόπια

Του Κωνσταντίνου Χολέβα

01/12/2007
Ενώ εμείς συζητούμε με τον κ. Νίμετζ για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, σΆαυτό το ίδιο το κράτος συντελούνται διεργασίες, οι οποίες δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Οι Αλβανοί, που αποτελούν επισήμως μεν το 25% και στην πραγματικότητα το 30% του πληθυσμού, επανέρχονται στο αίτημά τους για καθεστώς ισοτιμίας με τους Σλάβους, τους αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες». Η συμφωνία της Αχρίδας του 2001 έχει οδηγήσει σε προσωρινή παύση των ενόπλων εχθροπραξιών, αλλά όλοι ξέρουν ότι οι περισσότεροι Αλβανοί έχουν το όπλο παρά πόδα. Και φυσικά προκύπτει το ερώτημα: Αγωνίζονται απλώς για διεύρυνση των εξουσιών τους ή τελικά ενδιαφέρονται για απόσχιση των δυτικών επαρχιών και ένωσή τους με ένα κράτος Κοσσυφοπεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια; Ας καταγράψουμε ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις, εκ των οποίων ελάχιστες προβλήθηκαν στον ελληνικό Τύπο.
Στις αρχές Οκτωβρίου της χρονιάς που διανύουμε το Συνταγματικό Δικαστήριο του σκοπιανού κράτους διελύθη λόγω ασυμφωνίας των τριών Αλβανών και των έξι Σλάβων δικαστών του. Το αίτημα των δήμων που έχουν πλειοψηφία αλβανικού πληθυσμό είναι να κυματίζει η αλβανική σημαία στα Δημαρχεία και στα άλλα δημόσια κτήρια των δυτικών επαρχιών, ακόμη και στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Η πλειοψηφία των Σλάβων δικαστών απέρριψε το αίτημα. Δύο Αλβανοί δικαστές μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου παραιτήθηκαν και το Δικαστήριο ουσιαστικά παρέλυσε. Στην πράξη οι αλβανικοί Δήμοι συνεχίζουν την ανάρτηση αλβανικών σημαιών.
Στις 26 Οκτωβρίου σε ανταπόκριση του Σταύρου Τζήμα από τα Σκόπια για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ των Αθηνών ο ηγέτης του μεγαλυτέρου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια, ο Αλί Αχμέτι, πρώην αρχηγός ενόπλων ομάδων, απειλεί την «σλαβομακεδονική» ηγεσία με κρίση όμοια με αυτή του 2001. Η ανταπόκριση της αθηναϊκής εφημερίδας σημειώνει και τα εξής: «Όσον αφορά την διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα, οι Αλβανοί δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Οι προτεραιότητές τους είναι άλλες και έχουν να κάνουν με την βαθμιαία άλωση της εξουσίας των σλαβομακεδόνων που δεν φαίνεται να είναι και πολύ μακριά, δεδομένου ότι το ποσοστό τους επισήμως ξεπερνάει το 25% -οι ίδιοι λένε ότι πλησιάζει το 40%- και δεν θα είναι ιδιαίτερα μακριά η ημέρα κατά την οποία η ιδιαίτερα υψηλή γεννητικότητα θα τους καταστήσει πλειοψηφία».
Στις αρχές Νοεμβρίου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου» και της σκοπιανής αστυνομίας με έξι νεκρούς Αλβανούς. Πρόκειται πλέον για συνηθισμένα επεισόδια, διότι καθημερινά η σκοπιανή αστυνομία κυνηγά υπόπτους Αλβανούς, οι οποίοι μεταφέρουν οπλισμό από το Κοσσυφοπέδιο. Το Πολιτικό και Στρατιωτικό Συμβούλιο του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου» ανέλαβε την ευθύνη για τις συγκρούσεις και δήλωσε ότι στόχος του είναι η απελευθέρωση των αλβανικών εδαφών στο Κόσσοβο, στη Νότιο Σερβία και στην «Μακεδονία», όπως γράφει η ανακοίνωση.
Στις 15 Νοεμβρίου η εφημερίδα Γκαζέττα Σκιπτάρε των Τιράνων δημοσίευσε αποκαλυπτικές πληροφορίες για τα σχέδια των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών. Συμφώνως προς το δημοσίευμα οι υπηρεσίες αυτές ζήτησαν περισσότερη χρηματοδότηση για να αναπτύξουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στις αλβανόφωνες περιοχές του κράτους των Σκοπίων. Η είδηση μεταδόθηκε με αίσθηση ενόχλησης από τις σκοπιανές εφημερίδες και ιστοσελίδες . Οι λεγόμενοι «Μακεδόνες» των Σκοπίων ζουν καθημερινά με το άγχος της πιθανής διαλύσεως του κράτους τους.
Στις 16-11-2007 το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένταξης, με ηγέτη τον προαναφερθέντα Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι θα δείξει απείθεια και δεν θα εφαρμόσει το νέο νόμο περί Αστυνομίας. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση να επιλέγει τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή μεταξύ προσώπων που υποδεικνύει η Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά για την τυχόν απομάκρυνση ή μετάθεσή τους θα αποφασίζει μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι προφανές ότι οι αλβανικές δημοτικές και κοινοτικές αρχές αποτελούν ένα κράτος εν κράτει στο σκοπιανό κράτος και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν όλο και περισσότερες εξουσίες στα χέρια τους.
Αντί, λοιπόν, οι σκοπιανοί ηγέτες να κοιτάξουν πώς θα διαφυλάξουν την ασφάλεια και ενότητα της χώρας τους βρίσκοντας λύση που θα ικανοποιεί την Ελλάδα κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Οχυρώνονται πίσω από την ψευδεπίγραφη «μακεδονική» ιδιότητα και ονομασία και ακόμη χειρότερα γιΆαυτούς προχωρούν σε κινήσεις απελπισίας. Μία τέτοια κίνηση, η οποία δείχνει την έλλειψη ψυχραιμίας και διορατικότητος, είναι η επίσημη αποστολή αντιπροσωπείας στο ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων. Η επίσκεψη έγινε στις 15 Νοεμβρίου, ημερομηνία ανακηρύξεως του ψευδοκράτους το 1983, και η ομάδα των επισκεπτών περιελάμβανε τον πρώην Πρυθυπουργό Νίκολα Κλιούσεφ. Η επίσημη ανακοίνωση δεν έκρυβε την πρόθεση των δύο προβληματικών μορφωμάτων να αγωνισθούν κατά του «κοινού εχθρού», δηλαδή της Ελλάδος. Η κίνηση αυτή καταδεικνύει τα μεγάλα αδιέξοδα των σκοπιανών εθνικιστών και γιΆαυτό η Ελλάς πρέπει να τους πιέσει ακόμη περισσότερο αντί να τους παραχωρεί την σύνθετη ονομασία.
Επί πλέον η ενέργειά τους αυτή είναι ουσιαστικά αυτοκτονική κίνηση. Διότι αύριο οι Αλβανοί συμπολίτες τους θα τους πουν: Αφού στην Κύπρο αναγνωρίζετε ότι μία μουσουλμανική μειοψηφία δικαιούται να αποσχισθεί και να έχει δικό της κράτος , γιατί δεν μας αναγνωρίζετε και εμάς αυτό το δικαίωμα;
Τα έντονα διαλυτικά φαινόμενα στο γειτονικό μας κράτος πρέπει να εκτιμηθούν ψύχραιμα από την ελληνική διπλωματία.

Advertisements
Explore posts in the same categories: South Eastern Europe

%d bloggers like this: