Υπερασπιζόμενοι την Ιστορία

Η πιθανότητα να παραχωρήσουμε στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία υπό τη μορφή «σύνθετης ονομασίας» με στενοχωρεί και με βρίσκει αντίθετο. Η Ελλάς είναι μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρ. Ενώσεως, με ισχυρή οικονομία σε σύγκριση με όλους τους γείτονές της και δεν δικαιολογείται να υποχωρεί σε θέματα ιστορικής συνέχειας και πολιτιστικής ταυτότητος. Υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα κρατών που έχουν επιδείξει θαυμαστή προσήλωση στην υπεράσπιση της ιστορίας τους και δεν βγήκαν χαμένα. Ας θυμηθούμε ορισμένες περιπτώσεις:
Η Σερβία είναι σήμερα σε πολύ δύσκολη θέση από άποψη οικονομική και διπλωματική. Τραυματισμένη μετά τούς καταστροφικούς Νατοϊκούς βομβαρδισμούς και στριμωγμένη στη γωνία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο , με πολιτική και στρατιωτική ισχύ σαφώς μικρότερη της Ελλάδος, κι όμως υπερασπίζεται με αξιοπρέπεια την ιστορία της. Παρά τις πιέσεις πανταχόθεν σύμπασα η πολιτική ηγεσία του Βελιγραδίου από την εθνικιστική δεξιά μέχρι την μετακομμουνιστική αριστερά αρνείται να παραχωρήσει ανεξαρτησία στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι διακηρύσσουν μέσω του Συντάγματός τους και με κάθε άλλο τρόπο ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί σερβικό έδαφος εσαεί για λόγους ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς. Η σερβική επιμονή άρχισε να ανταμείβεται. Ενώ το προηγούμενο σχέδιο του εκπροσώπου του ΟΗΕ Αχτισάαρι μιλούσε για ανεξάρτητο Κόσσοβο, τώρα έρχεται η τρόϊκα –τριμελής αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης- και δηλώνει ότι το νέο σχέδιο θα μιλά για μία «ουδέτερη λύση». Δηλαδή η διεθνής κοινότητα κάνει ένα βήμα πίσω. Επί πλέον οι Σέρβοι κατόρθωσαν να επισημάνουν διεθνώς ορισμένες επικίνδυνες συνέπειες της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου υπό αλβανική διοίκηση, και έτσι κέρδισαν πρώτα μεν την ρωσική υποστήριξη και προσφάτως την ισραηλινή (όρα την σχετική ανάλυση του καθηγητή Ιωάννη Μάζη στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της 18-11-2007). Προφανώς οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί φοβούνται ότι η διάλυση κρατών με την απόσχιση μουσουλμανικών πληθυσμών ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για διάφορα καυτά σημεία του πλανήτη.
Η Αρμενία είναι μία άλλη μικρή χώρα, που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως. Οικονομικά και στρατιωτικά είναι πολύ πιο αδύνατη από την Ελλάδα. Κι όμως αποτελεί παράδειγμα για την εμμονή της στην ιστορική αλήθεια παρά το κόστος. Εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια η γειτονική Τουρκία έχει επιβάλει εμπάργκο στην Αρμενία και τούτο στοιχίζει πολύ στην μικρή χώρα του Καυκάσου που δεν έχει θαλάσσια πρόσβαση. Το αίτημα των Τούρκων είναι να παύσει η Αρμενία να επιμένει στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς και τους Νεοτούρκους. Παρά την έντονη οικονομική και γεωστρατηγική πίεση η Αρμενία αρνείται να διαγράψει την ιστορία της. Επί πλέον αξιοποιεί την αρμενική διασπορά ανά την υφήλιο και αρχίζει να έχει επιτυχίες ως προς αναγνώριση της γενοκτονίας. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Αμερικανικής Βουλής. Με αξιοθαύμαστη υπερηφάνεια οι Αρμένιοι πολίτες και πολιτικοί λένε: «Θα πεινάσουμε, αλλά την ιστορική μνήμη δεν την διαγράφουμε»!
Η Ελλάς αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων βρίσκεται σε σαφώς ισχυρότερη θέση απΆό,τι οι Σέρβοι και οι Αρμένιοι. Ούτε κινδυνεύουμε να μείνουμε έξω από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ούτε υφιστάμεθα αποκλεισμό. Μήπως θα άξιζε να διδαχθούμε κάτι από το παράδειγμα αυτών των δύο χωρών; Αληθινά τόσο εύκολα είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε τι συμβολίζει το όνομα Μακεδονία και πόσο αίμα χύθηκε για την ταύτιση της Μακεδονίας με τον Ελληνισμό;
Το να υπερασπίζεσαι την ιστορία σου δεν είναι απλός ρομαντισμός. Οι Ιάπωνες είναι λίαν προηγμένοι τεχνολογικά, αλλά πριν στεφθεί ο σημερινός αυτοκράτορας περίμεναν ένα χρόνο ώσπου να φυτρώσει το … ιερό ρύζι. Η Μ. Βρετανία είναι αναμφιβόλως μία χώρα σεβαστή για την διπλωματική και οικονομική επιρροή της, και μόλις προ ολίγων ημερών εόρτασε με παρελάσεις την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν θέλεις οι άλλοι να σέβονται την ιστορία σου πρέπει πρώτα να την σέβεσαι εσύ.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
24η Νοεμβρίου 2007
 

Advertisements
Explore posts in the same categories: Greece

%d bloggers like this: